Турският холдинг "Лимак" планира да участва в търга за "Летище София"

петък, август 12, 2016 |

Турският холдинг "Лимак" планира да участва в търга за "Летище София", пише в. "Хюриет".

"Има процес за приватизация на "Летище София" и се интересуваме от него. Офертите ще се събират през есента", коментира в интервю за агенция "Ройтерс" Ебру Йоздемир, която отговаря за инвестициите на "Лимак".

Обявеният срок за подаване на оферти е 20 октомври, писа наскоро в. "Капитал". Летище София е един от големите останали държавни транспортни активи, като държавата се надява да получи приход от 1.2 млрд. лева за 35 години.

От бъдещия концесионер се изисква еднократно концесионно плащане в размер не по-малък от 550 млн. лева без ДДС. Идеята е тези средства да отидат за погасяване на задълженията на БДЖ.

Извън това той трябва да плаща за 35-годишния период не по-малко от 7% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година и не по-малко от 9.96 млн. лв. без ДДС.

Сред задълженията му ще е и обновяване на Терминал 1, така че да разполага със седем ръкава и 5 вход-изхода за пътници с капацитет на обслужване 3 млн. души годишно.

"Лимак холдинг" е турски когломерат с дейности в сферата на строителството, енергетиката, цимента и туризма. Компанията е работила по международното летище в Прищина, а през 2008 г. спечели 20-годишна концесия за истанбулското "Сабиха Гьокчен". "Лимак" е и един от инвеститорите, които сега строят третото летище в Истанбул.През април "Лимак" спечели правото да довърши строежа и да управлява за 25 години летище Blaise-Diagne в Сенегал.

Участието на компанията в търга за софийската аерогара е част от разширението ѝ към Източна Европа и Африка. Износът на Турция за Африка е нараснал повече от седем пъти, откакто на власт е Партията на справедливостта и развитието (AKP) на президента Реджеп Ердоган. Ключовите сектори са текстил, храна, строителство и инфраструктура, а инвестициите надминаха 12.5 млрд. долара миналата година.

0 коментара:

Публикуване на коментар