Турският премиер звъни на Борисов: Ще съдим справедливо експулсираните гюленисти

събота, август 13, 2016 |

Експулсираните от България членове на фетуллахистката терористична организация – ФЕТО ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта. Това е уверил турският премиер Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с министър-председателя на България Бойко Борисов.
Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, информираха от пресслужбата на турския премиер.
Преди дни България експулсира турския бизнесмен Абдуллах Бююк, сочен от турската страна за свързан с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат от средата на юли. Екстрадицията на Бююк предизвика вълна от критики в страната и обвинения за погазване на законите. По информация на БТВ той вече е осъден в Истанбул на дълги години затвор.
„Вярвам, че експулсирането от България представлява добър пример за другите страни, сред нашите приятели и партньори“, заявил Йълдъръм.
Той подчертал, че турската страна със задоволство е посрещнала изразената от българското правителство позиция на подкрепа на кабинета на Йълдъръм и срещу опита за преврат от 15 юли.
В разговора Йълдъръм акцентирал, че са наясно с притесненията, които България има във връзка с нелегалната миграция, и предложил турските и българските власти да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество.
„Приоритет за нашата страна е изпълнението на споразумението за мигрантите, сключено с ЕС и на визовата либерализация. Но докато се стигне до изпълнението на този етап, предлагам нашите две страни, които са с обща граница, да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество по този въпрос“, заявил Йълдъръм.
Това предложение било прието от страна на Борисов.
Двамата премиери изразили обща позиция, че подобен механизъм няма да означава отмяна на споразумението с ЕС за мигрантите, се отбелязва в съобщението на премиерската пресслужба.

0 коментара:

Публикуване на коментар