Бойко Борисов: Споразумението между ЕС и Турция е добро за нас

събота, август 06, 2016 |

Споразумението между ЕС и Турция, което някои считат за лошо, е добро за България, и ние ще се борим то да продължи да действа, обяви във Варна премиерът Бойко Борисов. Според него в момента миграционният натиск по нашите граници е много по-малък в сравнение с миналата година.  Въпреки това страната ни иска техника и офицери от Фронтекс за охрана на границата. Имаме хиляди километри граница, които трябва да бъдат наситени не само с термокамери, а да има и патрули, които да задържат засечените нарушители, поясни Борисов.
Той апелира политическата класа да се обедини за решаването на енергийните проблеми на България, за което, по думите му, ще разчитаме на ЕК, но не можем да минем без Русия. „И те губят стотици милиони, и България губи.  Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 милиарда лева, да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно“, коментира Бойко Борисов.
Той сподели, че руският президент Владимир Путин бил доста добронамерен при последния им телефонен разговор на енергийни теми и дори предложил експертна помощ за намиране на най-добрите решения за бъдещето на проектите „Южен поток“ и „Белене“. Има вариант бъдещата АЕЦ да се строи като частен проект с минимално държавно участие, предстои и търсенето на инвеститори за газовия хъб „Балкан“, посочи приоритетите в сектора Борисов. Заедно с министрите на  околната среда и водите Ивелина Василева и на отбраната Николай Ненчев той откри във ВВМУ „Н. Вапцаров“ Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона.

0 коментара:

Публикуване на коментар