Румен Радев: Имаше външно вмешателство по време на изборите, изгонихме 5-ма чужденци!

сряда, януари 24, 2018 |

"Не приемам български премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава да посети България, а аз да го научавам от медиите. Това е обида към Конституцията", обяви президентът

Отстоявах суверенитета и независимостта на България, които не са даденост, а постоянно усилие. Интензивната работа с МВР, прокуратурата, спомогна за неутрализиране на външно вмешателство в изборния процес. Бе наложена принудителна административна мярка на петима чужди граждани, бе прекратено заплащането на мюсюлманските духовни лица отвън.
Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция по повод на една година от встъпването им в длъжност, предаде агенция БГНЕС.
Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите, положих началото на модернизацията на отношенията с Русия. Вярвам, че 2018, в която отбелязваме 140 г. от Освобождението е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварихме, добави Радев.
Демографските показатели са катастрофални. НС се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, подчерта Радев. Убива се свободната воля на депутатите, доверието в НС е критично ниско, споделям го с много болка и тревога. Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество, каза той.
Няма война между институции, има определени ценностни разминавания", каза президентът Румен Радев. "Не приемам български премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава да посети България, а аз да го научавам от медиите. Това е обида към Конституцията", категоричен е президентът Радев, имайки предвид поканата към турския президент Реджеп Ердоган да посети България в рамките на затоплянето на отношенията между ЕС и Турция, която беше оповестена в събота по време на пресконференцията на Борисов и Меркел.

"Обстановката налага България да води диалог с големите съседи на ЕС, такъв съсед е Турция. Но тя е много важен съсед на България. Ние сме партньори и съюзници, но нашите отношения трябва да почиват на ясни принципи на взаимно уважение и ненамеса. Турция се намеси в нашия политически процес, тя се меси и в мюсюлманското изповедание. Трябва да сме честни в отношенията с Турция, за да има ефект. Трябва ясно да поставим откритите теми. Надявам се премиерът Борисов да ги постави", каза Радев.

0 коментара:

Публикуване на коментар