Джамията на Ибрахим паша в Разград се руши

понеделник, януари 08, 2018 |

Българската желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул официално беше открита , след като беше реставрирана. За целта турската държава отдели милиони. Това стана по силата на спогодба, според която България трябва да възстановява джамии на наша територия.
Един от обектите, който би трябвало да е реставриран, е джамията на Ибрахим паша в Разград. Но не е.
Молитвеният салон е със страхотна акустика, най-вероятно има акустични гърнета в самата стена, подът е бил застлан с керамични плочки. В цялата джамия има общо 57 прозореца, което е много интересно. По външните фасади има 50 къщички за птици, казва директорът на Регионалния исторически музей в Разград Галена Радославова. По думите ѝ „османската архитектура, запазена до днес, е културно наследство на съвременна България, поради което би трябвало да се полагат грижи за нейното съхранение. За съжаление, тук въпросът е малко по-сложен“.
Джамията функционира до 70-те години на миналия век. Затворена е окончателно след Възродителния процес. Според местни жители още от тогава е в такова състояние.
Преди година обаче неизвестни вандали нанесоха тежки щети върху архитектурния паметник. „Някой тайно е влязъл и е залял целия под са 5 – 6 см бетонова замазка, замазал е дървените колони – казва Радославова. – Това е едно бижу за османската архитектура и се нуждае от реконструкция.

0 коментара:

Публикуване на коментар