Турският посланик Айлин Секизкьок връчи акредитивните си писма

вторник, януари 21, 2020 |


Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков прие копия на акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Република Турция  в България Айлин Секизкьок.

"Турция е важен партньор в НАТО и непосредствен съсед на ЕС. България подкрепя сближаването на Република Турция и ЕС", отбеляза Петко Дойков. 
По време на срещата двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения и обърнаха внимание на активния политически диалог между България и Турция, включително на състоялата се неотдавна визита на българския министър-председател Бойко Борисов в Истанбул. Двете страни се договориха да работят заедно за реализиране на посещения на високо и най-високо равнище през настоящата година.

Заместник-министър Дойков изрази задоволство от обемите на двустранното търговско сътрудничество. „Има много още неща, които можем да постигнем заедно. Имаме много възможности, които да бъдат реализирани в рамките на двустранните ни отношения“, заяви Петко Дойков.
Посланик Секизкьок информира за предстоящото през 2020 г. заседание на  Смесената българо-турска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество и разгледа възможността за провеждане на следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище. Беше засегнат и въпроса за провеждане на заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси.

Заместник-министър Дойков пожела успех в изпълнението на мисията на посланик Айлин Секизкьок в България и я увери, че Министерство на външните работи ще продължи да оказва съдействие за развитието на двустранния българо-турски диалог във всички сфери и по въпросите от общ интерес.
Айлин Секизкьок е първата жена – посланик, която ще представлява Република Турция у нас.
„За мен е привилегия и удоволствие да работя в България“, отбеляза тя.

0 коментара:

Публикуване на коментар