Борисов: Стабилните отношения с Турция са важна част от външната ни политика

петък, януари 31, 2020 |

Стабилното и устойчиво развитие на отношенията с Турция е важна част от българската външна политика, заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Министерски съвет с дипломат номер едно на Турция Мевлют Чавушоглу, предаде пресцентъра на МС.
Чавушоглу е на първото от 2014 г. официално посещение на турски външен министър в България.
Премиерът Борисов посочи, че Турция е съюзник в НАТО и важен партньор за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията и икономиката.
България оценява високо ангажимента на Анкара по споразумението за миграцията и двустранното сътрудничество, което е осигурило нулев натиск върху общата ни граница. Друг акцент според Борисов е развитието на свързаност на газопреносните мрежи, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Чавушоглу се срещна и с външния министър Екатерина Захариева 

 Пълният спектър на двустранните отношения, сигурността и борбата с нелегалната миграция, сътрудничеството в НАТО и отношенията между Турция и Европейския съюз са теми на започналата среща на Захариева и Чавушоглу. Той ще се срещне и с президента Румен Радев. За визитата на турския външен министър се разбра първо по време на срещата му с премиера Бойко Борисов в рамките на Световния икономически форум в Давос. В разговорите с българския премиер тогава Чавушоглу акцентира върху ситуацията в Либия и опитите на Анкара и Москва да постигнат примирие между двете враждуващи страни. В последните дни между Турция и Франция има остра реторика и взаимни обвинения в нарушаване на оръжейното ембарго за Либия. За Турция е важна и новата методология в процеса за присъединяване към Европейския съюз, предложена по инициатива на Франция. Дни преди визитата турският външен министър изпрати писмо до редица европейски представители с искане Европейския съюз да преразгледа политиката си за разширяване. Турция води преговори за членство от 2005 година, а евроинтеграцията остана на заден план в турската политика. Приоритет за Анкара е получаването на безвизов режим за турски граждани в Европа - това и едно от условията на ключовото споразумение за миграция между Евросъюза и Турция. Стабилността и сигурността по българо-турската граница по традиция са приоритет при разговорите на високи ниво с турски представители. Тази седмица Турция отново насочи вниманието към опасения от нова бежанска вълна заради атаките на сирийската армия в провинция Идлиб в Сирия.

BNR

0 коментара:

Публикуване на коментар