Кой стои зад протестите? Сорос или... ?

вторник, юли 23, 2013 |

БЪЛГАРИЯ

Конспиративна теория за българския протест

Кой стои зад протестите? Някои привърженици на кабинета "Орешарски" съзират силуетите на стари познайници - Джордж Сорос например. Австрийският журналист М. Бай предлага нещо като "пътеводител" на конспиративните теории.
Тезата на Маркус Бай гласи: много е важно да има прозрачност. Затова той се заема да изясни някои от "невидимите" страни на протеста. На страниците на австрийския "Дер Щандарт" Бай пише, че протестното движение в София било много по-малобройно, отколкото се опитвали да го изкарат най-вече медиите на Иво Прокопиев. Според Бай, сайтът "Новините" си помагал с Фотошоп, за да посгъсти редиците на уличния протест.
По-нататък статията на "Дер Щандарт" анализира подробно една графика, появила се на сайта "reporterbg.com" под заглавието "Кой плете мрежата на протестите". Графиката е чиста проба заговорническа теория - в нея протестите са представени като продукт на неправителствени организации, финансирани от САЩ. За двама политици - държавния глава Росен Плевнелиев и бившия премиер Бойко Борисов - се твърди, че имат връзки с някои от тези неправителствени организации. В графиката фигурира и името на българската еврокомисарка Кристалина Георгиева.
В същото време е повече от ясно, че хората, които организират протестни движения, по правило са привърженици на идеи, за които се застъпват и голяма част от неправителствените организации. Понякога тези хора работят за въпросните неправителствени организации, но какво следва от това? Че Джордж Сорос е разпоредил Орешарски да бъде свален от власт? - пита риторично австрийският журналист.
Джордж Сорос
Зад кулисите
Графиката, публикувана на сайта "reporterbg.com", посочва поименно основните задкулисни режисьори на протестите - Институт "Отворено общество", Българският Хелзинкски комитет, Фондация "Америка за България", която погрешно е наречена маша на US-Aid - при положение, че въпросната програма приключи дейността си в България още през 2008 година. В списъка на задкулисните режисьори влиза и Центърът за либерални стратегии на реномирания политолог Иван Кръстев, както и организацията Tipping Point, която е представена като проводник на неолибералното влияние на МВФ. В действителност обаче тази организация междувременно се нарича фондация "Communitas" и вероятно вече е изгубила основния си спонсор German Marshall Funds, който преди няколко месеца се оттегли от Балканите.
Във фондация "Communitas" се вливали зловещите енергии на четири лица: става дума за издателя Иво Прокопиев, бившата приятелка на Борисов - банкерката Цветелина Бориславова, бившия премиер Иван Костов и създателя на "Communitas" Светослав Божилов. А Джордж Сорос, Хелзинкският комитет и "Америка за България" в миналото били финансирали три ръководни фигури на сегашния протест, което ги превръщало в лица, изпълняващи волята на въпросните организации и фондации. Става дума за: Антоанета Цонева, директорка на Института за развитие на публичната среда, който се занимава главно с реформата на избирателното право; блогъра Асен Генов, който стартира протестите на 14 юни с призив във Фейсбук, както и колегата му Константин Павлов, който пише в Туитър под псевдонима @komitata, и който, също като Генов, през последните години се превърна във водеща фигура на социалното медийно пространство. Двамата с Генов въведоха така наречения "Бойкометър", с който контролираха управленческата дейност на бившия премиер. Генов и Павлов ръководят и българското издание на "Гневните" - новинарска платформа под името "Гневните млади хора". Работата им по това издание беше удостоена с награда за защита на гражданските права.
От 14 юни насам София е град на протеста
Разни триъгълници
А какво се твърди в графиката за Иво Прокопиев? Казва се, че за издателството си "Икономедия" той бил получил 3 милиона лева от "Америка за България", а сегашният държавен глава Росен Плевнелиев му бил личен приятел и бизнеспартньор. Същото твърди и банкерът Цветан Василев, който в интервю за печата заяви, че Прокопиев е изиграл решаваща роля при създаването на преходното правителство, което управляваше доста активно и без всякакъв парламентарен контрол между март и май тази година. Графиката споменава и съпругата на Плевнелиев, тъй като едно време тя е работила за "Икономедия". Плевнелиев пък, също както и еврокомисарката Кристалина Георгиева, се солидаризират с уличните протести и призовават към предсрочни избори. В официалния си блог, но само в българския му вариант, Георгиева написа, че смята предсрочните избори за "неизбежни". Което обяснява защо в графиката фигурира и нейното име.
Проблемът с предсрочните избори обаче е този, че според социологическите проучвания няма условия за някаква политическа революция - най-много Борисовата партия ГЕРБ отново да вземе властта. И отново да се крепи на десните екстремисти, пише в края на статията си австрийският журналист Маркус Бай.
АГ, ДЩ, М. Бай, Б. Узунова; Редактор: Д. Попова-Витцел

DW.DE