Еврокомисар Вивиан Рединг: Корупцията изяжда демокрацията

вторник, юли 23, 2013 |

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха пред сградата на Военния клуб, където започна граждански диалог с еврокомисар Вивиан Рединг.
Сред някои от протестиращите има идея да изчакат края на срещата на еврокомисаря, на която присъства и президентът Росен Плевнелиев, и да направят опит да се срещнат и да разговарят с еврокомисар Вивиан Рединг.
Икономическата криза, правата на гражданите и бъдещето на Европа са основните теми, които се обсъждат на срещата.
Примерът, който даваме, е да чуем, само вие сте най-легитимните, заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на на Гражданския диалог за реформите в Европейския съюз и бъдещите законодателни инициативи
Истината е по-важна от хляба, а справедливостта от зрелищата. Няма нищо лошо, че гражданите са на улицата, каза още той.
"Само 1/3 от хората знаят какво е да си европеец и как да създадеш бъдещето на Европа. 2013 година е година на гражданите. Обикновено политиците заставаме пред микрофона говорим, говорим, говорим, вие ни ръкопляскате и толкова. Но политиците трябва да чуят хората", заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг.
"Тази година успяхме да организираме диалог в 26 държави. Диалог, където разговорите не са много удобни, например в Гърция, Искания, Португалия, Ирландия. Това, което чух там, е силната воля на гражданите да се включат в изграждането на Европа, която ги възприема като част от себе си. Моля ви, кажете ми какво чувствате", заяви Рединг.
В края на краткото си изказване Вивиан Рединг каза на български: „Искам да ви чуя".
"Не само вие ще ме изслушвате, аз също изслушвам вас. Вие ще поемете щафетата утре. Кажете ми какъв континент желаете", каза тя и заяви на български "Искам да ви чуя".
"Искам да изслушам гражданите - какъв е проблемът, каква е мечтата им. През 2013 г. искахме да подходим по различен начин, защото аз искам да изслушам гражданите какъв е проблемът, каква е мечтата им.
28% в Европа смятат, че гласът им в Европа се чува, каза още Вивиан Рединг.
Питам "Кажете защо протестирате". Хората ми казаха две неща - “Искаме нашият глас да се чува, това ми го казват нявсякъде в Европа". Ако вие смятате, че вашият глас не се чува достатъчно във вашата държава, призовавам народът да бъде чут, преди да се вземе политическо решение. Силната демокрация има нужда от силно правосъдие. Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Има го или едното, или другото, двете едновременно не могат да съществуват. Корупцията изяжда демокрацията, заяви Рединг.
Младеж от залата заяви, че според него Европа е солидарност, но той желае по-различен тип помощ - да следят какво прави правителството и грешките на правителството.
"Ако държавата ни е независима, а нашите управници са зависими, тогава и държавата ни не е независима", зави младежът.
„Кой отговаря за вашето правителство? Вие - българите. Вие гласувате. Говорила съм с младежи вчера. Попитах ги - какво искат. Те ми казаха - искаме нашият глас да се чува. Призовавам политическите ви партии да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе едно решение", отговори зам.-председателят на ЕК.
65,5% от гражданите в залата смятат, че Европа означава солидарност, 30% смятат, че не означава солидарност. Зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг беше изненадана от този резултат.
„Когато се прави политика, тя трябва да се прави през сърцата на политиците. Ние сме избрани да подпомагаме на човешките същества", заяви Рединг.
„В България се самозапалиха над 9 души, за каква солидарност става въпрос?", попита мъж от залата.
„Много от младежите в тази зала вероятно са обучавани от европейските фондове, това означава солидарност. 95% от европейския бюджет отиват в държавите. Само 5% отиват в Брюксел. От новия бюджет повече пари бяха към България. Надявам се и желая вие българите да инвестирате тези пари там, където са насочени", отговори Рединг.
"Не е нормално хора, които могат да създават работни места, да не могат да го правят, защото парите, които са дадени на ваше разположение, не достигат до вас", каза тя.
"Обещавам, това ще бъде разгледано", категорична бе Рединг.
„Вчера чух една жена, която също има фирма и иска да расте, има добри идеи. Имайте предвид, че ще предам тези послания на моите колеги, които отговарят за финансирането на малките и средни предприятия, защото не е нормално да нямате възможност да го направите. Младежката безработица е въпрос, който се задава навсякъде. Не можем да оставим едно поколение да преживее един загубен живот.
Малките и средните предприятия са тези, които създават 98% от работните места в Европа. С ЕИБ трябва да се направи така, че малките и средни предприятия да получат тези пари с гаранции", отговори Вивиан Рединг.
Това, което чувам във вашата държава, откакто съм пристигнала, е "корупция", "олигархия", "отчаяни сме". Демокрация не може така да работи. Тук не се намесвам във вътрешните работи на България, каза още еврокомисарят.
Политиката е служба на народа, а не службичка. Политиката не може да вирее в корупцията, посочи още тя.
"Една от причините, поради която не сме премахнали механизма за оценка и сътрудничество е, че се използва за упражняване на натиск за независими институции, които да работят", посочи тя.
Рединг заяви, че е необходимо да се създаде европейска прокуратура.
Никой няма право да се намесва в медиите, подчерта Рединг.
„Това е проблем, който сами трябва да си решите. Вие, хората, трябва да покажете, че не сте съгласни с подкупни журналисти и несвободни медии", заяви зам.-председателят на ЕК.
„Европейските пари не стигат до микрофирмите, поради тежките процедури", заяви собственик на фирма. В момента не е важна идеята, която някоя фирма има, а парите, които има, заяви бизнесменът.