Плевнелиев: Пак бих отишъл на ифтара, там не се говори за имоти

неделя, август 18, 2013 |

Аз отидох да уважа българските мюсюлмани, както уважавам българските евреи и както уважавам българските католици
„Заявявам категорично - и догодина ще отида на вечерята ифтар - каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Неделя 150" на БНР. - Видяхте какво се изписа и какво се изговори по отношение на моето участие във вечерята. Това не е вечеря, на която се говори за недвижими имоти. Имаше десетки хора от други държави, които уважиха молбата на главното мюфтийство. Аз отидох да уважа българските мюсюлмани, както уважавам българските евреи и както уважавам българските католици".
„Ние все още не сме посочили категорично безобразията на тоталитарния режим. Национално предателство е да изгониш 300 хиляди души от родината им. Това безобразие трябва да се разказва и посочва. При моето официално посещение отидох при такива изселници, за да има кажа, че България стои зад тях и те все още са български граждани. Нашата нация е малка, но глобална. Задължение е на държавния глава да отива, да се вижда с тях, за да знаят, че България стои зад тях", обясни Плевнелиев.
„На вечерята си говорих с всички и си говори за чисто човешките послания", допълни държавният глава. Той посочи, че е получил много благодарности от гръцки и други дипломати от балкански страни за това, което прави за етническата толерантност в България.
„Празникът ифтар е празник, в който мюсюлманите режат от хляба си, от малкото, което имат за да дадат на съседа си. Аз отидох там за добросъседство", каза още Росен Плевнелиев.