Модерна джамия отвори врати в Златоград

понеделник, юни 16, 2014 |

Гърци дариха около 2 млн. лв. за откритата вчера нова джамия със странноприемница на входа на Златоград. 

Двуетажният молитвен дом, който побира 500 души, бе отворен с курбан от 1 тон телешко месо и 900 кг ориз. На празника присъстваха мюфтии, имами и управници от двете страни на границата. 

Джамията се строи от 2005 г. с дарения, след като настоятелството си върна 11 дка парцел от вакъфските имоти до входа на града на главния път за ГКПП-Златоград. 

“В строежа и оборудването ѝ са вложени общо около 3 млн. лв., от които 2 млн. лв. са от гърци, останалите са от златоградчани и турци. И мюсюлмани, и християни са дарявали. Кметът на Златоград Мирослав Янчев даде лични 500 лв. “Това не е най-голямата джамия в района, но е най-модерната. Имаме много съвременни удобства и етаж за гости, каквито другите джамии нямат”, каза председателят на джамийското настоятелство Хабиб Байрактаров. В молитвения дом има обзаведени 4 стаи с 8 бани и тоалетни. В тях ще се приемат гости и замръкнали хора, независимо коя религия изповядват. Байрактаров даде пример отпреди броени дни с изпаднал в пълна безизходица гурбетчия от Харманли, който работил в Гърция, но го измамили и се озовал без пари в Златоград. Приели го да пренощува в друга джамия в града. Строежът на новия храм нашумя с това, че се очертаваше да съжителства с еротик бар, каквито реклами бе окачил съседският до нея комплекс от хотел и магазини. 
Собственикът обаче вече е махнал рекламите за еротик бар, отказал се е сам. 

1 коментара:

Публикуване на коментар