Забраниха религиозната агитация по домовете на хората в Шумен

четвъртък, февруари 25, 2016 |

Религиозната агитация да бъде забранена по домовете на хората в Шумен. Това предложение за допълнение към Наредба 1 бе прието на заседание на Общинския съвет в Шумен, съобщи shumen.bg.
Предложението за забрана на религиозната агитация по домовете и по улиците на града бе направено от общинския съветник от НФСБ Наталия Стефанова.
След като докладната бе гледана в постоянните комисии бе решено забраната да важи само за домовете, а не и за обществените места.
Точката бе първа в дневния ред на сесията днес и бе отложена от предходното заседание на местния парламент. Тогава предложението не бе гласувано, защото председателят на комисията по Култура и вероизповедание Венцислав Венков заяви, че тази комисия не е гледала казуса, а той влиза в ресора й. След като и комисията по култура гледа предложението и го подкрепи единодушно, забраната за религиозната агитация по домовете бе гласувана днес и бе приета.
В последната редакция на промените ако хората желаят да кръщават детето си или да извършват друга дейност, свързана с дадена религия, то това не им е забранено.
Забраната важи само за агитацията с религиозни материали, когато тя притеснява хората без тяхното изрично желание.
Предложението за промени в Наредба 1 бе прието с 37 гласа „за”, без против и въздържал се.

1 коментара:

Анонимен каза...

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
.....................
Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.
Чл. 38.
Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
Чл. 40.
(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.
(2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си.
Една пикла е достатъчна за да накара маса неграмотници да вземат решение в общински съвет и то противоконституциоонно. Българийо, Българийо 50 години си назад и 30 в страни от пътя за Европейския съвет(ЕС). Впрочем ти вече си географски член ЕС...

Публикуване на коментар