ДПС предлагат законова възможност предизборните кампании да не се водят само на български език

четвъртък, юни 21, 2012 |

Парламентарната група на ДПС внася в деловодството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В него се предлага - при осигуряване на превод, предизборните кампании да не се водят само на официалния за страната български език. Това каза на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Местан обоснова предложението си с ясната препоръка в доклада на наблюдателите от ОССЕ – „възможност на предизборни срещи, събрания и митинги, при необходимост и ако се осигури превод, да може да се използват и други езици, освен българския”.
Имаме съвършено конкретно предложение, с което целим - да отпадне ограничението кампанията да се води само на български език, каза Местан и подчерта, че в основния закон няма изрично ограничение за това.
„Прекалено манипулативно се чете основният закон. Тук имаме ясен текст, че официалният език в България е българският, но, наред с този текст в чл. 36 от Конституцията се казва, че гражданите, за които българският език не е майчин, наред със задължението да изучават български език, те да могат изучават и ползват своя език. Обърнете внимание на думата „ползват” – никъде не се казва - къде може да се реализира това право – дали само в неофициална среда, или в официална среда. В същия текст се казва, че случаи, в които се ползва само официалният език, се уреждат в закона.
В Изборния кодекс има ограничение кампанията да се води единствено на официалния език. Това ограничение не е конституционно, а наложено чрез закон, може да падне чрез промяна в закона и точно това предлагаме”, каза Лютви Местан.
Подходът ни е изключително прецизен, балансиран, и в никакъв случай не в противоречие с Конституцията, че официалният език в България е българският, аргументира се той.
Разпоредбата е - "при необходимост, и ако се осигури превод, на предизборни срещи, събрания и митинги, може да се ползват и други езици, освен българският", повтори Meстан.

0 коментара:

Публикуване на коментар