Турците скоро ще пътуват без визи

петък, юни 22, 2012 |

Европейският съюз и Турция са на път да сключат взаимноизгодна сделка - свобода срещу сигурност. Или - облекчен визов режим срещу по-силен граничен контрол и съгласие за приемането на нелегални мигранти.
По всичко изглежда, че един дългогодишен спор върви към щастливата си развръзка. 27-те страни-членки на Европейския съюз са почти готови да отменят визовия режим за турски граждани. Единствено Кипър блокира вземането на съответното решение и настоява за писмено уверение от страна на Турция, че се задължава да сътрудничи с членките на Общността по въпросите за сигурността на границите и визовата политика. "Това желание бе отклонено от датското председателство и от Европейската комисия, защото е ясно, че Турция няма да се съгласи", заяви дипломат от Брюксел. И търсенето на формулировка, която да удовлетворява и Турция, и Кипър, все още продължава.
Всичко опира до граничната сигурност
Турция обещава съдействие срещу нелегалната миграция
Независимо от дипломатическата престрелка, тенденцията е еднозначна. Европейският съюз иска да облекчи визовия режим за турските граждани, тъй като само по този начин би могъл да разчита на ответни действия от Анкара за гарантиране на сигурността по външната граница към Гърция.
Нелегалните имигранти от Африка, Близкия изток и Азия от години се промъкват в Европа именно през сухопътната граница в Тракия. Гърция не полага особени усилия за затварянето на тази "врата", понеже знае, че се явява по-скоро транзитен пункт за повечето нелегални имигранти, търсещи щастието си в богатите страни от Европа като Германия, Франция или Австрия. Турция пък попречи на ограничаването на нелегалната миграция, като отказа да подпише споразумението за реадмисия с Европейския съюз. То би я задължило да приема нелегалните мигранти, стигнали до ЕС през нейна територия.
Параметрите на сделката са ясни
Анкара уверява, че ако Европейският съюз облекчи визовия режим, Турция ще подпише споразумението за реадмисия. Което не означава, че визовият режим ще бъде отменен. Подобна перспектива има най-рано за 2014 или 2015 година, смята онлайн-изданието "EUobserver". Процедурата е свързана с много стъпки, включително гарантирането на сигурността в документите за самоличност на турските граждани.
И турските паспорти вече са по европейските стандарти
Това препятствие вече не съществува, откакто Турция започна да издава документи за самоличност с биометрични данни според изискванията на ЕС за пътуване без виза. Както сочи статистиката на Европейската комисия - през 2011 година консулските отдели на европейските страни са издали 660 000 визи за турски граждани, което представлява пет процента от всички издадени за същия период визи. 90 процента от визите се издадени в страни от Шенгенското пространство, а над една трета от всички визи са многократни.
DW

0 коментара:

Публикуване на коментар