Роби ли пращаме на гърците

вторник, юли 17, 2012 |

В историята на 47-годишния българин, спасил се от трудово робство в Гърция, няма сензация. Той просто е имал късмета да стигне пеш до България, без да припадне някъде по пътя от Солун до нашата граница.

Описвани са такива истории неведнъж - от Гърция няколко пъти само в последните месеци ни връщаха живи скелети. Очевидно е, че там, в обетованата земя според представите на емигрантите, са ги експлоатирали нечовешки и без да зачитат правата им.

И от други европейски страни българи са се връщали - кой пеш, кой на автостоп, измамени жестоко от тамошните чорбаджии. Историите им се разказват на битово равнище, но кой знае защо, няма никаква реакция от българската държава. Казват, че нито една друга държава не се втурвала да брани правата на своите, ако са нелегални черноработници. Но това едва ли е така - особено ако се бранят интересите на някой американец, германец, французин.

Защо нашата държава поне веднъж не реагира - да изиска от властите в Гърция например строго наказание за безотговорния "робовладелец". Накажат ли един, двама, трима, едва ли ще има нови роби с български паспорт.

24chasa.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар