Изселническата организация „Бултюрк”: Спрете публикациите създаващи етническо напрежение

петък, юли 20, 2012 |

Изселническата организация „Бултюрк” в Истанбул в декларация до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и до главния прокурор Борис Велчев поиска кампанията на партия „Атака’ - „Има ли турци в България /за еничарите и днешните им наследници/" да бъде спряна. В подписаната от председателя Рафет Улутюрк декларация се посочва, че в серия от публикации в партийния вестник „Атака", в които наред с „псевдотези" се използвани обидни епитети, които накърняват най святите човешки чувства като етническа и национална принадлежност и произтичащите от тях чувства за достойнство и чест.
В тази връзка считаме, че изнесеното освен, че не съдържа историческа достоверност и е лишено от всякаква информационна, културна, литературна и т.н. стойност или ценност, представлява потенциален източник за разпалване на етническо напрежение, нетърпимост и нетолерантност, се казва в декларацията на „Бултюрк”.
На основание чл.4, ал.2, чл.6, ал.1, чл.32, ал.1 и чл.39, ал.2 от Конституцията на Република България, във връзка с чл. 162, ал.1 от Наказателния кодекс, бихме искали да сведем до знанието на компетентните органи гореизложеното, с оглед предприемането на съответните законови мерки за предотвратяване на една непредсказуема екскалация на етническото напрежение, неприязън и нетърпимост.
Също така сме на мнение, че с оглед разпоредбите на националното и на европейското законодателство посочените публикация трябва да бъдат спрени и да се потърси наказателна отговорност от авторите, се казва още в декларацията на изселническата организация от Истанбул.

0 коментара:

Публикуване на коментар