От март 2008 г. в България съществува нелегална структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“

сряда, септември 26, 2012 |

От март 2008 г. в България съществува нелегална структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“

27 септември 2012 | 19:05 | Агенция "Фокус" 
Пазарджишкият окръжен съд оповести протокола от разпита на таен свидетел 003 по делото за радикален ислям, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пазарджик. В показанията си свидетелят казва, че от месец март 2008 г. на територията на България съществува нелегална структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“, като членовете в нея поддържат конспиративни контакти, прикривайки ги чрез неформални срещи на лидери и проповедници. Учредителното събрание на организацията е станало с участието на Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин, Муафак Аласад като на това събрание е присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия. За ръководител е определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като целта е водачът да е български гражданин. В Истанбул през 2008 г. организацията получава програма, в която целите са налагане на исляма и шериатската държава в България като те се прикриват зад благотворителни и други дейности. Според тайния свидетел организацията е имала финансиране в размер на 400 000 евро за периода 2008-2010 г. Парите са разделени между участниците в нея като човекът, който ги е разпределял е Саид Мутлу. Използвани са районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов за легализиране дейността на организацията. Останалите са получили карти на ваизи (проповедници), за да имат право на свободен достъп до населените места. В районите, в които са работили, се създава религиозно напрежение, стига се до екстремистки прояви, дори до насилие над друговерци. Според свидетеля се стига до видима ясна радикализация и до процеси, които застрашават религиозния мир. Ахмед Ахмед е разпространявал идеи, базирани на религията, но с екстремистка насоченост, защото твърди, че държавата трябва да се управлява по законите на Шериата, а не по светските закони. Според свидетеля се стигнало дори до религиозна омраза към друговерците и до конфликт между радикалните и умерените мюсюлмани. Той дава подробности около конкретното участие на обвиняемите в тази дейност. Ваня НИКОЛОВА


Приключи разпитът на явните свидетели по делото за радикален ислям в Окръжния съд в Пазарджик 
27 септември 2012 | 15:25 / Агенция "Фокус" 
Приключи разпитът на явните свидетели по делото за радикален ислям в Окръжния съд в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пазарджик. Разпитани бяха още осем свидетели, сред които четири жени. Свидетелката Фатме Куртова е учител по български език и литература, а сега и директор на училището в град Сърница. Тя каза, че е участвала в сбирки и лекции, водени от Саид Мутлу, които са били свързани с религията. Тя обясни, че в джамията в Сърница ходи със забрадка, в училището не. Чувала е забележки от хората, че е недопустимо учител да слага кърпа на главата. Разпитани бяха и Людмила Борисова и Лидия Щерева. Двете жени се явиха в съда забулени, с черно мюсюлманско облекло. Съдът разпореди да махнат от лицата си бурките, за да бъдат разпитани. Първата свидетелка – Людмила Борисова каза, че си е купила черните дрехи от майката на Ахмед Ахмед. Сама е решила да се облича така и носи такива дрехи от около година и половина. Омъжила се е на 13 години. Тя твърди, че Коранът е съвършен. Научила се е сама да чете на турски без никой да й е помагал. В българско училище е учила до шести клас. Каза пред съда, че за този период се е научила само да си пише и чете името. Другата свидетелка – Лидия Щерева е учила до четвърти клас в българско училище. Твърди, че е неграмотна, не може да чете и пише, разбира само турски език. Тя ходи забулена от около две години. Никога не е работила и не желае да работи. Омъжила се е на 20 години, има три деца. Тя каза, че има много жени в ромската махала в Пазарджик, които ходят като нея. Преди две години те са ходели само с кърпи. Останалите свидетели Асибе Трампа, Умер Кергин, Мустафа Юсуф, Расим Алендар казаха, че са присъствали на лекции на Мутлу. Кергин работи като имам в Юндола и получава заплата за това. Свидетелят Юсуф е домакин във велинградската джамия. Получава за това заплата. Свидетелят Алендар е ходил на лекции в апартамент в София в кв. „Младост”. Там лекции са изнасяли Али Ходжа и Али Хайредин. Пазарджишкият съд се оттегли в 15-минутна почивка, за да се произнесе по разпита на тайните свидетели, които са четирима. Прокуратурата поиска днес да бъде разпитан таен свидетел с номер 003.


Пазарджишкият окръжен съд разпита шестима свидетели по делото за разпространение на радикален ислям 
26 септември 2012 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Пазарджишкият окръжен съд успя да разпита днес общо шестима от седемте свидетели, които присъстваха в съдебната зала по делото за разпространение на радикален ислям, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пазарджик. Единственият, който не беше разпитан Муафак Аласад, тъй като той поиска преводач. Аласад е с двойно гражданско – сирийско и българско. След разпита на свидетеля Хюсеин Ходжа бяха разпитани 

---  журналистката Надя Ганчева, която е била в село Лъжница непосредствено след акцията на ДАНС на 6 октомври 2010 г. и е разговаряла с един от обвиняемите Мохамед Камбер. Той е казал, че в Лъжница се изповядва салафизъм. 

--- Свидетелката Фатима Мангова е счетоводител в Главно мюфтийство. Тя даде обяснение пред съда за изплащането на различни суми на районните мюфтийства и на имамите по места. Счетоводителката каза, че част от имамите са на трудов договор, плащат им се заплати, но има и други, които не са на договор. Те също получават суми, но от дарения. Даренията се събират от Районните мюфтийства, изпращат се в Главното. Там се прави списък за това кои имами по колко пари трябва да получат. Няма ведомост – парите се плащат срещу подпис и име. Сумите са – 400, 500, 600 лева. Мангова каза, че не е й е известно да са получавани пари от Саудитска Арабия. 

---- Разпитан беше свидетелят Джамал Мехмед, които е заснемал с камера проповеди в джамиите и лекции по градовете след което ги е качвал в Ютюб. Той каза, че не са му плащани пари за това освен за пътни разноски. 

--- Свидетелят Стефан Стойков е работил като помощник-нотариус в София и е заверявал различни документи на Мюфтийството. Той каза, че според него има противоречие между по-старите проповедници, които изповядват традиционния сунитски и ханефитски ислям и по-новите, които са салафити. Свидетелят обясни, че е имало проблеми по регистрацията на различните мюсюлмански съвети и спорове между различни привърженици на Недим Генджев и негови противници. 

--- Последният от свидетелите Гюнай Хаджи работи като касиер в Главно мюфтийство. Той даде обяснения за седем разходни касови ордери без номера, но с различни суми от 1000 до 7000 лева, на кого са изплащани и по какви причини са плащани тези средства. Пазарджишкият окръжен съд продължава с разпит на останалите свидетели утре в 9.00 часа. Общо по делото са призовани 30 свидетели. Единствено съдът не се произнесе за тайните свидетели, които са четирима. Решението за тях ще бъде взето утре.