Проф. Хюсеин Мевсим с премиера на нова книга

вторник, декември 03, 2013 |

Премиерата на новата книга та професора от университета в Анкара д-р Хюсеин Мевсим "Между два бряга" ще се състои в Културния център на Радио Пловдив - Студио I, на 5 декември (четвъртък) от 18:00 часа.
Премиерата на томчето е под патронажа на Генералния консул на Република Турция в Пловдив г-н Шенер Джебеджи.
За автора:
Хюсеин Мевсим е роден през 1964 г. в село Козлево, обл. Кърджали.
Завършва българска филология в Пловдивския университет Паисий Хилендарски (1989).
В момента е професор по български език и литература в Анкарския университет.
Хюсеин Мевсим е автор на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история.
Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.
Още за автора и новата му книга
Проф. дфн Светлозар Игов
Един преподавател изпитва особено вълнение и гордост да срещне след години свой професионално реализиран студент. Още по-голяма гордост изпитва, когато този студент е станал негов колега. Така беше за мен преди няколко години, когато на една научна конференция срещнах Хюсеин Мевсим, вече доцент в Анкарския университет. Казвам колега не просто в смисъл на университетски преподавател, а в смисъл на филолог, посветил се на посредничество между два езика и две култури в общия контекст на една трагична и величава, изпълнена с превратности обща история.
За един сравнително кратък период той успя да представи доста неща от двете култури в превод, да напише впечатляващи изследвания върху взаимните исторически и културни отношения между двата народа. Не просто с доброто владеене на двата езика, но и с широко хуманитарно познание за двете култури и с изтънчения естетически усет на поет.
Тази книга дава представа за разнообразието на научните интереси на Хюсеин Мевсим и за ценните му изследователски приноси, посветени на една благородна кауза – взаимното опознаване на хора и народи чрез културите им.

Доц. д-р Живко Иванов
Спокоен, разсъдлив и в същото време енергично въвлечен в света на писмените документи – художествени текстове, архиви, писма, пътни бележки и какво ли не друго, което беше докоснал и приел, проникнал и осмислил. Казах си, да – животът е литературата; животът ни е литературата и въплъщението беше Хюсеин.

Проф. дфн Клео Протохристова
Авторското и личностно присъствие на Хюсеин Мевсим на литературното поле поражда спасителна обнадежденост. Със самата си наличност той опровергава песимистичните прогнози за бъдещето на литературната наука, демонстрира потенциала й за социална ефективност, възвръща доверието в смисъла на филологическото усърдие. Защото Хюсеин някак изначално знае, че писането и четенето имат силата да ни правят по-добри; че текстовете могат да изграждат мостове дори и над (както пеят Саймън и Гарфънкъл) най-тревожно развълнуваните води; че изборът на литературата е кауза, когато съдбата е решила да те разпъне между два бряга и да ти възложи трудната, изнурителна мисия да хармонизираш света, търсейки изцеление за грешки и предразсъдъци, трупани с векове на всеки от тях.

0 коментара:

Публикуване на коментар