Трите сирийски семейства напуснаха село Розово

събота, април 26, 2014 |

Трите сирийски семейства, настанени в къща в Казанлъшкото село Розово, са си тръгнали. Все още не е известно къде ще живеят от днес нататък, предаде БГНЕС.

От няколко дни жителите на селото протестират срещу настаняването на чужденците, сред които има и деца и поискаха те да си тръгнат до понеделник. В противен случай заплашиха  с по-радикални протести и не изключиха, че може да се стигне до насилие. 

 Собственикът на къщата се е появил днес сутринта и им казал, че трябва напуснат.

Близо 150 души от селото скандираха "България за българите!", протестиращите носеха знамена, които окичиха на входната врата и оградата на къщата. 

В четвъртък международната неправителствена организация "Хюман райт уоч" (Human Rights Watch) оповести предварителни данни от доклад за България, според които гранична полиция изблъсква обратно в Турция сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище имигранти в страната. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., когато от властите бе приет план за овладяване и намаляване броя на търсещите убежище и на нелегалните имигранти.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев нарече информация "фрапиращи лъжи". Докладът на организацията ще бъде представен във вторник.

0 коментара:

Публикуване на коментар