​Дикме: Интелектуално Местан тежи в пъти повече от триумвирата на Доган

четвъртък, април 21, 2016 |

ДАНС трябва да каже дали си отива Пеевски или го гонят, това е въпрос на национална сигурност
ДАНС да вникне около фирмите и Пеевски, дали доброволно напуска страната, дали не се оказва скрит натиск, дали тези фирми, които се прехвърлят в момента, не се прехвърлят от Пеевски на Пеевски, или стоят други лица зад тях. Това каза в ефира на Би Ти Ви бившият земеделски министър и активист на ДПС Мехмед Дикме.
По думите му всичко това, което става около Пеевски, е свързано с националната сигурност за държавата.
Ако неговото напускане на страната става под натиск от определени хора, които разчистват някакви сметки, това наистина е опасно за националната сигурност. Защото „Булгартабак“ е компания, която дава големи приходи като акцизи в бюджета на страната, тя е свързана с голяма заетост в преработвателните предприятия. Много е важно да се види дали се спазват правилата според договорите за приватизация. Тук ще вметна само, че когато „Бритиш американ табакоу“ искаше да купи дружеството, тя щеше да даде два пъти повече пари и щеше да направи Булгартабак лидер на Балканите. Но Доган тогава спря тази сделка заради бизнес интереси и доста сериозни приходи. Но правителството може да вземе решение да даде и на други компании да произвеждат цигари, това не може да бъде проблем. Важно е освен това да се види марките цигари на „София БТ“ кой ще ги вземе, от там ще се разбере кои са истинските собственици, които стоят зад „Булгартабак“. Това е стратегическо предприятие и държавата трябва да се намеси с конкретни действия и мерки, аргументира позицията си бившият земеделски министър .
Дикме коментира и ситуацията около ДПС и новата политическа формация на Лютви Местан ДОСТ. Той призна, че лично е изненадан от изключителната подкрепа, която има бившият лидер на ДПС сред изселническите организации в Турция и подкрепата, която набира скорост в такива райони, като Кърджалийският, който винаги е бил сочен за бастион на Ахмед Доган.
Съвсем скоро бях в Турция и видях, че там има негативно отношение от страна на политици и управляващи срещу ДПС и подкрепа за Лютви Местан. В Измир, където е най-голямата изселническа организация, бяха призовани всички изселници да работят за успеха на ДОСТ. Всички те казаха, че ще подкрепят партията на Местан на едни следващи избори. Проблемът не е дали харесват Местан, а че не харесват действията на Доган. Турция отдавна оттегли подкрепата си за Доган, но в името на това да има партия, която защитава правата на турците, те се въздържаха. Мисля, че само от Турция Местан може да се гарантира на едни избори 150 000 гласа. Очаквам там партията му да се развие още по-сериозно. В Кърджалийско вече открито се говори подкрепа към Лютви Местан, което също ме изненада. Време е да престанем да говорим за бастиони. Предстоят и президентски избори, когато ще бъде много интересно. Но недай си боже ако има предсрочни парламентани избори – ако Местан набира подкрепа с тези темпове, нищо чудно да вземе 10-12 депутата, а ДПС да има само 22-23 депутата. Това много зависи какви решения ще се вземат на предстоящата конференция на ДПС, дали ще се говори открито, дали ще се кажат проблемите и извадят нови лица за лидери на движението. Защото аз познавам Местан много добре. И макар да не съм му бил привърженик, ако сложим Местан и триумвирата в ДПС – Местан тежи много повече като интелектуален капацитет и като политик от тримата в ДПС взети заедно, коментира Мехмед Дикме.

1 коментара:

Анонимен каза...

DİKME kardeş biliyorsun ki herkes cebindeki para kadar konuşur.Yıllarca bu D(p)S'nin içinde bulundun,L.MESTAN'ın sermayesi temizmi?Yeni kurulan"DOST"parti meclisine Sermaye Beyanatı yaptımı?

Публикуване на коментар